Flappus nieuws

Veelgestelde vragen over het koppelen van konijnen

23 november 2017

Veel gestelde vragenlijst voor het koppelen van konijnen.

Moeten wij thuis aanpassingen verrichten voor de konijnen?
Wij zijn van mening dat dit niet nodig is. Belangrijk is een neutrale ruimte dat geld voor het voor uw eigen konijn. Heeft u een bestaand koppel geadopteerd dan is dit niet nodig. Een neutrale ruimte kan een badkamer schuurtje of hal zijn als voorbeeld. Maak deze ruimte konijn vriendelijk. Het mooiste is als uw nieuwe koppel hier 24 uur kan vertoeven.

De konijnen zien elkaar niet zitten lijkt het, bijten elkaar of rijden op elkaar.
Dit is heel normaal in het beginstadium voor een koppeling.  Beide dieren gaan meestal bezig met de rangen en standen, wie is de baas. Meestal zal dit de voedster zijn die uiteindelijk het leven samen gaat regelen. Het uittrekken van vacht is heel normaal, najagen en bang zijn voor elkaar mag zeker in de eerste 48 uur. Na verloop van de dagen zult u merken dat de konijnen steeds meer toenadering zoeken naar elkaar en samen gaan eten. De meeste koppeling zijn binnen 48 uur duidelijk en klaar. Laat de natuur zijn gang gaan, hoe meer men zich met de koppeling bemoeid hoe moeizamer een koppeling zal gaan. Vertrouw erop dat het heel snel de goede kant op zal gaan. Echte verwondingen komen zelden voor.

Moeten konijnen uit twee voerbakjes en drinkbakjes en/of flesjes eten en drinken?
Nee 1 bakje en flesje is voldoende. Maar nog mooier om geen voerbakjes te gebruiken maar het dagelijkse voer te verstoppen of bijvoorbeeld te geven in een eierdoosje met wat hooi erin.

Kunnen twee voedsters of twee rammen samen?
Twee rammen samen doen wij nooit. Twee voedsters alleen als ze van jong af aan samen zijn geweest. Wij koppelen altijd gecastreerde ram met voedster, wilt u een groep dan kijken wij naar de leefruimte die u kunt bieden, sexe en leeftijd maar het belangrijkste is karakter en rangen en standen.

Wanneer kan je met een gecastreerde ram koppelen.
Dit kan na 14 dagen houd er rekening mee dat een ram niet meer vruchtbaar is maar nog wel last van zijn hormoonhuishouden kan hebben.

Kortom: Heel belangrijk dat u een koppel met rust laat, schrik niet te snel wij mensen kennen emoties die een konijn niet kent. Een nieuw koppel laat vaak op en top natuurlijk gedrag zien!


Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title