Flappus nieuws

Geen jonge wilde dieren meenemen zonder overleg

28 augustus 2020

In deze periode bruist het van nieuw leven in het dierenrijk. Haasjes, wilde konijnen, jonge eendjes, egels, nestjes met merels en zwaluwen. Als u geluk heeft, mag u getuige zijn van een nestje vogels dat uitvliegt of een aantal haasjes dat door het veld hupst. Maar wat als u een jong, wild dier vindt in uw eigen tuin? Of in z’n eentje zonder ouders in de buurt?

Al gauw denkt men dat dit beestje verdwaald of achtergelaten is door zijn moeder. Dus, met de goede bedoelingen, wordt het kleintje opgepakt en meegenomen naar huis. U belt de dierenambulance of een dierenopvang in de buurt, want het jonge dier kan niet bij u blijven. Maar veelal is dit ingrijpen helemaal niet nodig geweest. Wij leggen u uit waarom.De ouders van jonge dieren zijn vaak een tijdje weg om voedsel te zoeken. Wist u dat een moederhaas haar jongen zelfs pas opzoekt na zonsondergang? De kleine haasjes verstoppen zich overdag verspreid over het veld in het gras, omdat zij (anders dan konijnen) niet in holen leven. Zou mama continu bij haar kroost blijven, dan valt dit op voor roofdieren. Een buizerd heeft moeders (en dus ook haar jongen) namelijk vanuit de lucht binnen no-time gespot. Door zelf overdag weg te blijven en haar jongen enkel in het donker op te zoeken, leidt ze de aandacht af.

Bij jonge vogels die in een fase zijn waarin ze oefenen met vliegen, is het heel normaal dat zij uit het nest springen of vallen. Op de grond worden ze door hun ouders goed in de gaten gehouden en constant gevoerd. Ook al ziet zo’n klein vogeltje er kwetsbaar uit, dit is allemaal onderdeel van het opgroeien.

Hoe goedbedoeld de hulp van mensen ook is, vaak verstoort dit het natuurlijke proces. Wilde dieren hebben in de opvang veel minder kans op overleven, dan wanneer zij in de natuur door hun ouders worden grootgebracht. Wij adviseren daarom dan ook om bij het vinden van een jong, wild dier éérst de dierenambulance te bellen voor overleg. In sommige gevallen is het namelijk wel noodzakelijk dat het jong door ons wordt geholpen. Bijvoorbeeld wanneer het dier gewond is of hij zich bevindt op een daadwerkelijk onveilige plek. Maar dan alsnog geldt: bel eerst met de dierenambulance. Zo wordt voorkomen dat ouders en jong onnodig gescheiden worden, want dat is het laatste wat we willen.Het delen van dit bericht wordt gewaardeerd!


Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title