Extra

Voorwaarden voor adoptie (wat hebben konijnen nodig)

  • Een goed nachthok waar de konijnen rechtop in kunnen zitten en samen languit in kunnen liggen. Zorg daarnaast dat het hok niet in de tocht staat of te vochtig wordt, want hier kunnen konijnen slecht tegen en kunnen ze erg ziek van worden.
  • Naast het verblijf is een vaste ren om of aan het hok noodzakelijk, dus geen losse ren die alleen bij mooi weer gebruikt wordt.
  • Konijnen dienen ten alle tijden van een veilig onderkomen gebruik te kunnen maken.  Om ontsnappen te voorkomen hoort de ren minimaal 120 hoog te zijn of overdekt te zijn zodat ze onbeperkt de ruimte kunnen gebruiken ook als er niemand thuis is. Bij www.dierenren.nl kunt u een geschikte ren voor uw konijnen vinden.
  • Als de ren overdekt is dan hoort de hoogte minimaal 80cm te zijn zodat de konijnen binkies (luchtsprongetjes) kunnen maken.
  • Zorg dat konijnen zich niet kunnen uitgraven door de ren op tegels te zetten of leg gaas onder de ruimte van de ren. Zo kunnen ze maar tot een bepaalde diepte kunnen graven.
  • Roofdieren in de buurt? Zorg dan voor marter en roofdier bestendig gaas en vraag zo nodig advies, onderschat deze rovers niet!

 

Voorwaarde voor de loopruimte:

Voor dwergkonijnen 3 vierkante meter renruimte

Voor middelgrote konijnen 5 vierkante meter 

Voor grote konijnen 8 vierkante meter

De renruimte is zonder het nachthok meegerekend dus puur loopruimte

De ruimte is voor een koppel (2 konijnen)

Soms wordt er door ons een ander advies gegeven bij bepaalde konijnen dit komt doordat deze konijnen veel actiever of juist minder actief zijn dan andere van dezelfde grote, we houden dus ook rekening met het karakter van de konijnen.

Wat voldoet niet!

De veel verkochte rennetjes van 60 cm hoog zijn onveilig, konijnen springen hier overheen of tillen ze op.

De veel verkochte dubbele hokken hebben een te klein nachthok en het rennetje biedt geen extra renruimte ze zijn ook van erg slechte kwaliteit.

Kies liever voor een iets ruimer nachthok bijvoorbeeld een kippenhok deze zijn vaak ruimer of een nachthok op pootjes zonder ren. Het is ook afhankelijk of het hok overdekt staat en of de konijnen voor (alleen) de nacht vanwege de veiligheid in het hok moeten dan is een iets ruimer hok fijner voor ze.

Kunnen ze 24 uur per dag in de ren blijven dan volstaat een iets kleiner nachthok als ze er maar in kunnen liggen en droog zitten.

Welke hokken en rennen voldoen wel?

  • Kippenhokken zijn er ook met een vaste ren die wel voldoet aan de minimale renruimte let op het vloeroppervlak van de ren, exclusif het nachthok. Deze hokken zijn prijzig, maar gaan lang mee en zijn extra veilig doordat het geheel afgeslote is.
  • Zelf een hok maken van duurzaam hout en stevig gaas is een goedkopere optie, mits u handig bent en dit zelf kan maken of iemand in je omgeving die handig is. Zorg dat het hok knaagbestendig is en het een ruime opening heeft waar de konijnen makkelijk door heen kunnen. Op Internet staan genoeg tips hoe je dit op een veilige manier kan maken.
  •   Op een terras of patio zou u eventueel een stevige ren om het verblijf kunnen plaatsen, ze zijn makkelijk aan te passen en groter te maken met de panelen. De rennen zijn erg stevig en ook vanwege het deurtje kun je er makkelijk in en uit stappen

De meeste konijnen zijn buiten het gelukkigste, het is een fabel dat het in de winter te koud is voor konijnen. Ze kunnen prima tegen de kou als het hok maar niet tochtig staat en natuurlijk met wat extra stro en hooi in het hok is het nog aangenamer.

Als u ze toch binnen gaat houden dan is ook hier loopruimte en uitdaging belangrijk, let op met gladde vloeren dit beperkt de beweging van een konijn. Leg bijvoorbeeld kleden neer die meer grip bieden om te rennen en te springen. Op bijvoorbeeld Pinterest zijn leuke ideeën te vinden voor binnen konijnen.

Bewegen hoort bij het natuurlijke gedrag van konijnen zonder genoeg beweging worden konijnen echt ongelukkig en krijgen ook eerder problemen met elkaar of lichamelijke problemen, het is dus geen optie maar echt nodig dat ze genoeg ruimte krijgen. Maak gerust eerst een afspraak om informatie te krijgen  over het houden van konijnen zodat u weet wat er bij komt kijken, we denken graag met u mee..

Als u bij ons konijnen adopteert verwachten we dat u kunt voldoen aan de voorwaarden en het verblijf ook klaar heeft voordat u komt koppelen of een koppel konijnen komt ophalen.

Knutselen met Flappus

Ben je gek op dieren en knutselen? Dan hebben we een paar leuke extra’s.
Ga aan de slag met de mooie kleurplaten van Miqueart of maak je eigen Flappus konijntje.

Kleurplaten

Ga naar de kleurplaten


Vouwkonijn

Ga naar het vouwkonijn

Menu Title